Direktor festivala Blagota Marunović istakao je da se GMIFF u redovnim okolnostima održava u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor, pored Crnog jezera, ali shodno novoj stvarnosti nastaloj globalnom pandemijom, naš festival se svrstao u grupu odgovornih produkcija, koje širom svijeta na sličan način organizuju manifestacije i tako održavaju kontinutet. Na ovaj način demonstriramo posvećenost kinematografiji i ekološkoj ideji zbog koje postojimo te u konačnom pokazujemo obavezu prema opštem zdravlju i sigurnosti svih.

 

Čekajući vrijeme koje će nam omogućiti ponovno druženje u prirodnom okruženju, ovogodišnje VI izdanje Green Montenegro International Film Festa odražaće se, po prvi put, podsredstvom posebne online platforme u periodu od 18-20.decembra 2020.godine. Pristup platformi je slobodan dok su projekcije filmova besplatne, navodi Marunović. Više informacija na zvaničnoj web stranici festivala www.greenmontenegro.me.

 

Festival je edukativanog, nekomercijalanog i takmičarskog karaktera, podijeljen u tri kategorije: 1. Zaštita životne sredine, 2. Ekologija duše, 3. Promo-turistički filmovi. Pored priznanja za drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

 

Publika će imati priliku da pogleda 40 jako uzbudljivih filmskih ostvarenja, tokom tri dana trajanja festivala i to iz Turske, Irana, Mađarske, Rusije, SAD-a, Crne Gore, Holandije, Srbije, Belgije, Španije, Hrvatske, Ukrajine, Italije, Švedske, Sjeverne Makedonije, Portugala, Japana, Norveške, Tajlanda i Njemačke, naglašava selektor festivala Slobodan Marunović.

 

Međunarodni žiri GMIFF-a 2020 sastavljen je od profesionalaca iz oblasti ekologije i kinematografije: Vesna Radunović, producentkinja (Njujork, SAD), Mariano Pozzi, scenarista i reditelj (Buenos Aires, Argentina), Blagoj Micevski, reditelj (Bitola, Sjeverna Makedonija), Rachel Caplan aktivistkinja i producentkinja (Edinburg, Škotska) i Senad Šahmanović, reditelj (Podgorica, Crna Gora). Promo-turističke filmove ocjenjivaće tročlani žiri u sastavu Oskar Huter - direktor TO Cetinje, Vanja Vukojičić - direktor TO Pljevlja i Emil Kukalj – direktor TO Bar.Organizator ovogodišnjeg festivala je Centar za multimedijalnu produkciju - CEZAM u partnerstvu sa Centrom za kulturu Žabljak, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Agencije za zaštitu životne sredine i prirode, Ministarstva kulture, JU Nacionalnih parkova Crne Gore i Fondacije Petrović Njegoš.

 

Međunarodna potvrda projekta se ogleda u tome, što je GMIFF mapirao Crnu Goru u okviru „Green Film Network“ i time učinio da se naš festival nađe među 39 najrenomiranijih zelenih festivala na svijetu, sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

 

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine i biodiverziteta, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži, te samim tim GMIFF predstavlja veliki korak na tom putu. Festival ujedno doprinosi razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine.

 

Izvor: rtcg.me