Green Montenegro International Film Fest, zbog epidemiološke situacije, prvi put biće organizovan onlajn, od 18. do 20. decembra. Pristup platformi biće slobodan, dok će sve projekcije, prema najavi organizatora, biti besplatne.

 

Publika će tokom tri festivalska dana, prema riječima selektora Slobodana Marunovića, imati priliku da pogleda 40 uzbudljivih filmskih ostvarenja iz Turske, Irana, Mađarske, Rusije, SAD-a, Crne Gore, Holandije, Srbije, Belgije, Španije, Hrvatske, Ukrajine, Italije, Švedske, Sjeverne Makedonije, Portugala, Japana, Norveške, Tajlanda i Njemačke.

 

Festival je edukativanog, nekomercijalanog i takmičarskog karaktera, a podijeljen u tri kategorije - Zaštita životne sredine, Ekologija duše i Promo-turistički filmovi. Pored priznanja za drugo i treće mjesto u ovim kategorijama, biće dodijeljen i Gran pri za najbolje ostvarenje na festivalu.

 

Međunarodni žiri GMIFF-a čini producentkinja Vesna Radunović (SAD), scenarista i reditelj Mariano Pozzi (Argentina), reditelj Blagoj Micevski (Sjeverna Makedonija), aktivistkinja i producentkinja Rachel Caplan (Škotska) i crnogorski reditelj Senad Šahmanović. Promo-turističke filmove ocjenjivaće tročlani žiri u sastavu direktor TO Cetinje Oskar Huter, direktor TO Pljevlja Vanja Vukojičić i direktor TO Bar Emil Kukalj.

 

Direktor festivala Blagota Marunović podsjetio je da se GMIFF u redovnim okolnostima održava u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor, pored Crnog jezera.

 

- Ali, shodno novoj stvarnosti nastaloj globalnom pandemijom, naš festival se svrstao u grupu odgovornih produkcija, koje širom svijeta na sličan način organizuju manifestacije i tako održavaju kontinutet. Na ovaj način demonstriramo posvećenost kinematografiji i ekološkoj ideji zbog koje postojimo te u konačnom pokazujemo obavezu prema opštem zdravlju i sigurnosti svih – kazao je Marunović.

 

Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine koji, kako podsjećaju organizatori, postaje prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore, te kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite i očuvanja prirodnih resursa naše zemlje.

 

- Međunarodna potvrda projekta se ogleda u tome, što je GMIFF mapirao Crnu Goru u okviru „Green Film Network“ i time učinio da se naš festival nađe među 39 najrenomiranijih zelenih festivala na svijetu, sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti – podsjećaju iu organizacije.

 

Organizator ovogodišnjeg festivala je Centar za multimedijalnu produkciju - CEZAM u partnerstvu sa Centrom za kulturu Žabljak, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Agencije za zaštitu životne sredine i prirode, Ministarstva kulture, JU Nacionalnih parkova Crne Gore i Fondacije Petrović Njegoš.

 

Izvor: pobjeda.me